Belangrijke punten uit het Klimaatakkoord

We hebben er even op moeten wachten, maar vrijdag 28 juni presenteerde het kabinet het klimaatakkoord met daarin allerlei plannen om ervoor te zorgen dat de CO2-uitstoot in Nederland naar beneden gaat. De details zijn nog niet allemaal uitgewerkt, maar de lasten worden met dit klimaatakkoord in ieder geval eerlijker verdeeld tussen bedrijven en burgers.

Financiële regelingen

Met het klimaatakkoord zijn ook een paar financiële regelingen aangekondigd voor huiseigenaren. Zorg dus dat je weet wat voor jou logische stappen zijn om jouw huis te verduurzamen. Dan kan je gelijk gebruik maken van de nieuwe subsidies zodra ze ‘open gaan’.

Zo gaat de belasting op gas niet met 20 cent per m3 omhoog, maar met 10 cent en de verhoging wordt geleidelijk doorgevoerd. Tegenover die hogere heffing staat een lagere heffing op elektriciteit. Verder gaan huishoudens minder energiebelasting (ODE, Opslag Duurzame Energie) betalen, daarentegen gaan bedrijven juist weer meer betalen. Per saldo gaat een huishouden met een gemiddeld verbruik daardoor niet meer betalen. In 2020 zou de energierekening zelfs 100 euro lager kunnen uitpakken dan in 2019. In 2021 stijgt het belastingdeel in de energierekening niet en daarna zal het belastingdeel in de energierekening beperkt stijgen.

De ISDE-subsidie bestaat al. Deze is bedoeld voor apparaten die het water in jouw huis verwarmen op een andere manier dan met gas. De overheid gaat de ISDE-subsidie uitbreiden met isolatiemaatregelen. Hiervoor stelt ze elk jaar, tot 2030, 100 miljoen euro beschikbaar.  Tot het zover is, stelt de overheid in 2019 – 2020 alvast de oude regeling SEEH (Subsidie Energiebesparing eigen Huis) opnieuw open. Deze subsidie is speciaal bedoeld voor isolatiemaatregelen. De voorwaarden en de ingangsdatum zijn nog niet bekend.

En tot slot komt er een warmtefonds; dit bouwt voort op de huidige energiebespaarlening. Het fonds biedt financiering met lage rente en lange looptijden voor eigenaar-bewoners en Vereniging van Eigenaren tot een maximum van 25.000 euro.

Woningeigenaren die geld lenen, hoeven minder rente te betalen dan bij de bank. Bovendien hoeven ze het niet snel terug te betalen, de looptijd is maximaal 20 jaar. Het idee is dat mensen die een lening afsluiten om te verduurzamen, de aflossing betalen met wat ze op hun energierekening besparen. Zo ben je per maand dus geen extra geld kwijt. Zodra de lening is afgelost, blijft de besparing nog steeds doorlopen.

Tijdens de onderhandelingen is ook gesproken over gebouwgebonden financiering voor het verduurzamen van woningen. Hierbij is de lening niet aan een persoon, maar aan het huis gekoppeld. En gaat deze lening ook mee bij de verkoop van een woning. Wettelijk zaten hier wat haken en ogen aan, dus de overheid gaat nu kijken of het Burgerlijk Wetboek aanpast kan worden om dit alsnog mogelijk te maken. Ook voor deze regeling zijn de details nog net bekend.

Onze wooncoaches helpen je graag met duurzaam advies. Gratis en vrijblijvend! Heb jij vragen over duurzame maatregelen of wil jij advies op maat? Maak dan een afspraak met een wooncoach bij jou in de buurt.