Laatste update: 29-01-2019

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Wat is het
In de meeste huizen hangt een ketel die werkt op aardgas. Deze ketel produceert dagelijks veel warm water. Warm water dat we gebruiken in de badkamer en in onze verwarming. Ga je jouw warmte voortaan zonder gas opwekken, bijvoorbeeld met een warmtepomp of zonneboiler? Dan is de ISDE-subsidie wellicht wat voor jou. Als je een van deze apparaten koopt, krijg je een deel van de kosten terug. Als je tenminste in een bestaand huis woont. Nieuwbouwhuizen (omgevingsvergunning na 30 juni 2018 aangevraagd) kunnen geen gebruik meer maken van deze subsidie. Daarnaast kun je binnen de ISDE-subsidie sowieso per 1 januari 2020 geen geld meer aanvragen voor pelletkachels en biomassaketels . Ongeacht of je een bestaand of nieuwbouwhuis hebt. Voor apparaten die al wel in 2019 zijn aangeschaft geldt een overgangsregeling (zie hieronder).

Overige subsidies
Bekijk ook welke overige subsidies  voor energiebesparing er momenteel zijn.

Door wie
Landelijke overheid.

Voor wie
Particulieren, zakelijke gebruikers, gemeenten en andere overheden.

Hoe lang bestaat de subsidie nog?
De huidige ISDE-subsidie bestaat nog tot eind 2020. Het budget voor 2019 was overschreven. Voor 2020 heeft de landelijke overheid de subsidiepot aangevuld. Wil je weten hoeveel geld er nu nog beschikbaar is? Bekijk de Stand van zaken ISDE

Hoeveel subsidie krijg jij?
Hoeveel geld je terug krijgt, hangt af van het soort apparaat en het vermogen van het apparaat:

 • warmtepompen; subsidie vanaf € 500
 • zonneboilers; subsidie vanaf € 500
 • biomassaketels; subsidie vanaf € 2.500 (LET OP; deze vervalt)
 • pelletkachels; subsidie vanaf € 50 (LET OP; deze vervalt)

LET OP 1: RVO stelt ook technisch eisen aan sommige apparaten.

LET OP 2: De subsidie op biomassaketels en pelletkachels vervalt per  1 januari 2020. Alleen voor particulieren geldt een overgangsregeling; voor apparaten die nog in 2019 zijn geïnstalleerd, kunt u tot 6 maanden na installatie nog subsidie aan vragen (uiterlijk tot 1 juli 2020) .  Dit geldt zowel voor bestaande als nieuwbouw. In geval van nieuwbouw moet u 2 EPC-berekeningen aanleveren.

LET OP 3: Vanaf 1 januari 2020 kunt u geen subsidie meer aanvragen voor nieuwbouwwoningen (omgevingsvergunning aangevraagd  na 30-06-2018) Er geldt wel een overgangsregeling; voor apparaten die nog in 2019 zijn geïnstalleerd, kunt u tot 6 maanden na installatie nog subsidie aanvragen (uiterlijk tot 1 juli 2020). Speciaal voor warmtepompen en zonneboilers geldt in nieuwbouwwoningen dat als u het apparaat al wel heeft gekocht, maar nog niet heeft geïnstalleerd , u tot 1 juli de tijd heeft om deze alsnog te installeren. De subsidie aanvragen kan dan tot 31 december 2020.

Hier kun je zien welke apparaten op de subsidielijst staan én hoeveel subsidie je er voor krijgt.

Voorwaarden

 • Jouw apparaat staat op de lijst van apparaten waar subsidie voor is.
 • Je hebt het apparaat na 1 januari 2016 gekocht. Let op: de datum waarop de koopovereenkomst is gesloten telt, niet de datum van betaling. Je stuurt een bewijs mee dat jij hebt betaald en schiet de kosten dus zelf voor.
 • Het apparaat is nieuw en geïnstalleerd (in een gebouw in Nederland). Je stuurt een bewijs mee dat het apparaat door een vakkundig bedrijf is geïnstalleerd (zo’n bewijs mag een rekening van een installateur of aannemer zijn).
 • Je vraagt de subsidie binnen 6 maanden na installatie aan.
 • Je mag het apparaat niet binnen een jaar na de datum van de beslissing verwijderen.
 • Koop je een apparaat voor een nieuwbouwwoning? Dan kom je alleen in aanmerking voor subsidie als het apparaat niet nodig is om aan de wettelijke EPC-eis te voldoen. Als bewijs stuur je 2 EPC-berekeningen mee: één voor de situatie met het apparaat en één voor de (fictieve) situatie met een cv-ketel. Jouw aannemer/architect heeft software om dit soort berekeningen te maken.

Zo werkt het

 1. Je koopt een (of meer) apparaten. Je schiet het totale bedrag dus eerst zelf voor.
  LET OP: Heb je meer dan 1 apparaat gekocht? Vraag dan voor elk apparaat apart subsidie aan. 
 2. Je vraagt subsidie aan, uiterlijk zes maanden nadat je het apparaat hebt geïnstalleerd.
 3. Binnen acht weken na jouw aanvraag, krijg je de beslissing.
 4. De betaling volgt maximaal één week na de beslissing.

LET OP: door veranderingen in de subsidie per 1 januari 2020 geldt een overgangsregeling voor apparaten die nog in 2019 zijn aangeschaft (zie hierboven).

Hier vind je het formulier om de subsidie aan te vragen.

Combineren mag!
Deze subsidieregeling  is een landelijke regeling. Je mag deze subsidie combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld van de gemeente of provincie, en met de Energiebespaarlening.

Meer informatie:
Website van RVO
Duurzame mogelijkheden: waterpomp

Gratis advies
Neem contact op met een wooncoach voor gratis en vrijblijvend advies